Cartier Brancusi

Comunitatea online a cartierului Brancusi
Acum este Lun Sep 06, 2010 6:19 am

Ora este UTC + 2

Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Costuri rezonabile la ENEL
MesajScris: Mar Feb 02, 2010 8:53 pm 
Neconectat

Probabil nu sunt multi care sa foloseasca in proportie mare energia electrica pentru climatizarea locuintei.
Tocmai de aceea am deschis subiectul pentru a incuraja folosirea acesteia vara-iarna cu anumite conditii.
1. Schimbarea modului de tarifare la energie de la tariful standard CR ( care e optim pentru un consum de 100kw lunar ) la unul din tarifele prezente pe site-ul ENEL in functie de consumul lunar-anual. ( mai convenabile pentru consumuri mari )
2. Incadrarea la puterea instalata prin contract.
3. Folosirea instalatiei de climatizare cald-rece in intervalul -5 grade ( pe cald ) -- + 40 grade ( pe frig )
4. Folosirea de calorifere electrice si/sau alte solutii.
5 Datorita izolatiei foarte bune a blocurilor noastre ( clasa A ) necesarul de wati este mic pentru fiecare camera iar consumul de energie va fi identic.

Trebuie stiut ca transformatoarele din fata blocurilor noastre sunt gindite pentru puteri mari iar instalatia electrica a blocurilor noastre suporta consumatori mari caci au fost proiectate de asa natura. ( Nu se compara cu situatia blocurilor vechi unde dau un exemplu , exista legaturi pe conductor de Al de 4 mm sau 2,5 ! pina la intrarea in apartamente ! )
Cel putin la noi in bloc exista conductor de Cu 4 mm pina in apartamente.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 03, 2010 2:07 am 
Neconectat
Moderator

De unde stii cat poate sustine reteaua unui bloc? Ai vreo verificare facuta impreuna cu Electrica actualmente Enel? Fiecare apartament are un numar mic de kilowatt-i alocati si asta puteti vedea in contractul initial cu electrica atunci cand v-ati montat contoarele! Aesorii, consumatori mari, sunt interesante daca locuiesti intr-o tara unde exista centrale nucleare multe si cu cat consumi mai mult curent cu atat este mai ieftin!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 03, 2010 10:42 am 
Neconectat

Poate gresesc eu, dar un aparat instant de preparare apa calda (pt dus si chiuveta) consuma 5 kW adica 5000 W / 230Vca = 21,73 A.
Un cablu de cupru suporta cca. 3-4 A/mmp. Pentru un cablu de cupru de sectiune 4 mmp inseamna maximum 16 A (pentru care de fapt sunt dimensionate si sigurantele in prezent).

Deci numai un incalzitor instant de preparare apa calda menajera depaseste clar capacitatea de transport pentru cablul de 4 mmp. Nu mai vorbim si alti consumatori montati pe acelasi cablu gen frigider sau altceva.

Ideal pentru siguranta tuturor care vor incalzire instant electric (dus si chiuveta, ca ai nevoie si la bucatarie de apa calda) este circuit separat cu cablu de sectiune 6 mmp, insemnand un curent maxim de 24 A.

Eu personal asa as face. Acum fiecare face cum crede.

Sus

Subiectul mesajului: Re: Costuri rezonabile la ENEL
MesajScris: Mie Feb 03, 2010 1:28 pm 
Neconectat

gogu2006 scrie:
Probabil nu sunt multi care sa foloseasca in proportie mare energia electrica pentru climatizarea locuintei.
Tocmai de aceea am deschis subiectul pentru a incuraja folosirea acesteia vara-iarna cu anumite conditii.
1. Schimbarea modului de tarifare la energie de la tariful standard CR ( care e optim pentru un consum de 100kw lunar ) la unul din tarifele prezente pe site-ul ENEL in functie de consumul lunar-anual. ( mai convenabile pentru consumuri mari )
2. Incadrarea la puterea instalata prin contract.
3. Folosirea instalatiei de climatizare cald-rece in intervalul -5 grade ( pe cald ) -- + 40 grade ( pe frig )
4. Folosirea de calorifere electrice si/sau alte solutii.
5 Datorita izolatiei foarte bune a blocurilor noastre ( clasa A ) necesarul de wati este mic pentru fiecare camera iar consumul de energie va fi identic.

Trebuie stiut ca transformatoarele din fata blocurilor noastre sunt gindite pentru puteri mari iar instalatia electrica a blocurilor noastre suporta consumatori mari caci au fost proiectate de asa natura. ( Nu se compara cu situatia blocurilor vechi unde dau un exemplu , exista legaturi pe conductor de Al de 4 mm sau 2,5 ! pina la intrarea in apartamente ! )

Ce bloc, mai precis?

Sus

Subiectul mesajului: Re: Costuri rezonabile la ENEL
MesajScris: Mie Feb 03, 2010 3:19 pm 
Neconectat

gogu2006 scrie:

4mm Cu = maxim 7920W. Un AC/calorifer electric ia vreo 2400W + un instant de apa ia 6000W, total 8200W, mai mult decat tine firul de 4. ;)

Reteaua nu cred ca e proiectata sa tina chiar oricat.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Mie Feb 03, 2010 5:26 pm 
Neconectat

Eu ma gandeam la incalzirea prin centrala electrica si electricianul care a venit mi-a spus f clar ca desi firele sunt groase la contor trebuiesc facute modificari si schimbate totodata si toate sigurantele si cablajul pana sus ( ca sa ai si alti consumatori electrici in acelasi timp cu o centrala electrica ) si ca ....ce avem acum nu permite aceasta modificare .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 04, 2010 1:12 pm 
Neconectat

Sa fac unele precizari:
1.Conductorul de Cu sectiune 4 mm suporta fara probleme pina la 42A.
http://www.halley.ro/cabluri-pentru-ins ... ctrice.htm
2.Tensiunea nominala a punctelor de transformare din cartier este de 230V. ( daca masurati la priza veti avea peste aceasta valoare )
3. Pentru siguranta exploatarii in tablourile generale s-au montat sigurante de 25 sau 32A.
4. Noi avem circuite separate pe prize. E un standard la toate blocurile cred. La mine exista 3 circuite de 16A cu cablu de Cu 2,5.

In concluzie se pot folosi pentru climatizare ( dau ca exemplu maximul la 3 camere ) in acelasi timp:
- iarna pina la 4 calorifere electrice termostatate cu puterea data la 1kw/h si va asigur ca fac minim 25 de grade in camera !
- iarna pina la 3 climatizari de 12000 btu care "trag" in jur de 1,3kw/h ( cald )
- vara pina la 3 climatizari de 12000 btu care "trag" in jur de 1,2kw/h ( rece )
- restul consumatorilor casnici pina in 1,5kw/h.

Sper sa va ajute.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Joi Feb 04, 2010 5:11 pm 
Neconectat

gogu2006 scrie:
Sa fac unele precizari:
1.Conductorul de Cu sectiune 4 mm suporta fara probleme pina la 42A.
http://www.halley.ro/cabluri-pentru-ins ... ctrice.htm
[..]
3. Pentru siguranta exploatarii in tablourile generale s-au montat sigurante de 25 sau 32A.

4mm -> 36A max * 220V = 7920W.

http://www.atelierulelectric.ro/sarc_max_adm.htm

D'aia si ai in casa siguranta generala de 32A, pentru ca daca sare consumul de valoarea aia e riscant (te apropii de limita maxima de 36A suportata de retea). Plus ca intensitatea suportata variaza in functie de temperatura ambianta.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 05, 2010 12:21 pm 
Neconectat

Eu am facut calculele de mai sus pentru o siguranta generala chiar mai mica din motiv de temperatura ( 25A ) unde ai max 25A x 230V = 5750 W.
Sigurante generale de tablou in apartamente nu cred sa existe de 32A la nimeni. Poate jos in tabloul general de scara.

Oricum, am vrut sa demonstrez ca exista suficienta putere electrica
pentru climatizarea locuintelor noastre vara-iarna.

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 05, 2010 12:53 pm 
Neconectat

Sigurantele se dimensioneaza in functie de puterea consumatorilor ,inclusiv de sectiunea conductorilor. Daca de exemplu avem un circuit de prize unde insumand puterea consumatorilor (presupunem ca sunt toti in functiune) este de 13 amperi atunci pe acel circuit o sa montam o siguranta cu valoarea imediat mai mare de 13 amperi si gasim valoarea de 16Amperi. pentru circuitele de prize cel mai des se utilizeaza valoarea de 16 amperi , iar pentru lumini intalnim valori de 10 amperi si de 6 amperi. Desigur exista si circuite de prize cu sigurante de 6 sau 10 amperi (cele pentru centralele termice de exemplu) . Pentru dimensionarea aproximativa a sigurantelor se foloseste formula: A=W/V unde:
A= valoarea in amperi (cea ce vrem sa aflam)
W=puterea in watti solicitata de consumator sau de insumarea consumatorilor de pe acel circuit
V=tensiunea retelei , in cazul nostru 230Volti .
In instalatiile electrice interioare la apartamente sau case normale , sigurantele au valori cuprinse intre 6 Amperi si 40 Amperi.
aceste valori au un anumit stantard , de exemplu nu o sa gasim sigurante de 14 Amperi sau 27 Amperi. Acestea se gasesc in urmatoarele clase de valori: 6 A 10 A 13 A 16 A 20 A 25 A 32 A 40 A
Cum am precizat si mai sus , sigurantele se aleg si se dimensioneaza in functie de tipul de consumatori cat si de puterea lor . Consumatori pot fi atat trifazici ( nu e cazul la noi) cat si monofazici , pot avea un consum mare sau foarte mare sau pot necesita un traseu separat cat si o siguranta separata chiar daca puterea electrica echivaleaza cu un bec de 100 W. In foarte multe din tablourile electrice "casnice" se intalnesc sigurante generale cu valori de 32 Amperi sau 25 amperi (mai ales la apartamente ) , precedate de sigurante de 13 , 16 sau chiar 20 de amperi pentru circuitele de prize si 6 , 10 sau 13 amperi pentru circuitele de lumini .

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 05, 2010 2:55 pm 
Neconectat

Bun referatul tau :)

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Vin Feb 05, 2010 3:19 pm 
Neconectat

Sper sa fie luat in considerare la media de absolvire. :lol:

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 06, 2010 12:23 am 
Neconectat
Moderator

Stati linistiti! Nu tine reteaua! Am mai spus-o! Si chiar daca veti purcede la a instala toate agregatele de care vorbiti, oricate sigurante ati pune si oricat de mar.i daca nu este dimensionat circuitul astfel incat suma tuturor consumatorilor sa nu suprasolicite reteaua va veti trezi constant pe intuneric si voi si apoi si blocul! Uitati-va pe contractele de servicii pe care le faceti atunci cand incheiati un astfel de demers! Fiecarui client (casnic) i se aloca o anumita putere de consum insumat astfel incat suma lor sa nu prajeasca reteaua!

Si din experienta personala! Consumatori casnici: Combina frigorifica clasa B, aer conditionat, calculator + accesoriile, microunde, doua veioze, televizor, digi, aspirator, masina de spalat, hota, combina audio! Daca toate astea se afla la un loc in priza, in functiune si mai aprind si un bec-doua... GATA! CADE!

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 06, 2010 12:31 am 
Neconectat

:D :lol: pai la tine merg multe ...o data in priza :D ...la mine daca am dat drumul la plita mea electrica ( la toate ochiurile ) si o tin asa 5 min sare siguranta :)). Le-am schimbat pe cele din casa si am pus mari ...dar mi-a explicat electricianul ca si cea de jos ...trebuie schimbata pentru ca nu e suficienta ... pentru consumatori normali e ok dar pentru mine care am atatea aparate ce consuma mult e putin peste limita ...asa ca daca vreau sa dau drumu la plita la mai multe ochiuri mai mult de 5 min... nu pot de facut si altceva in acest timp nici nu se mai pune problema :D

Sus

Subiectul mesajului:
MesajScris: Sâm Feb 06, 2010 11:34 pm 
Neconectat
Moderator

Aaa, ai si plita electrica... Excelent! Vezi ce frigi! Friptura sau reteaua! :lol:

Nu, evident ca nu le folosesc pe toate odata! Nu de alta dar ultima oara cand m-am verificat aveam tot doua maini! :shock:

Sus

Afişează mesajele de la anteriorul:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 18 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2  Următorul

Ora este UTC + 2